Ašot M. obžalovaný z vraždy namietal proti zaujatosti predsedu senátu

17.06.2008 Prešov

Prešov 17. júna (TASR) - Na Okresnom súde (OS)v Prešove sa dnes začalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Ašotom M. , ktorého senát OS 24. apríla minulého roku uznal vinným z vraždy sninského podnikateľa Františka ...
Krajský súd v Prešove na neverejnom konaní 23. januára 2008 z dôvodov procesného pochybenia uznesením zrušil rozhodnutie OS v celom rozsahu. Prípad vrátil OS v Prešove na opätovné prejednanie, ktoré má odstrániť rozpory vo výpovediach obžalovaných.
Obžalovaný Ašot M. dnes prostredníctvom svojho advokáta podal námietku voči zaujatosti predsedu senátu OS. Tvrdil, že v dôsledku zranenia, ktoré utrpel 28. mája vo väzbe, trpí bolesťami hlavy a poruchami vnímania a preto sa nemôže zúčastniť na hlavnom pojednávaní. Podľa obžalovaného mal príslušný sudca údajne vyvíjať nátlak na lekárov, aby zmenili stanovisko v prípade jeho diagnózy tak, aby sa na pojednávaní mohol zúčastniť. Na základe týchto skutočností žiadal vylúčenie sudcu z pojednávania, pretože prekročil svoje právomoci a prejavil voči nemu zaujatosť.
Po prerokovaní senát OS konštatoval, že sa nepotvrdili žiadne skutočnosti, ktoré by naznačovali zaujatosť predsedu senátu a jeho možné ovplyvňovanie lekárov v prípade stanovenej diagnózy obžalovaného. Senát námietku neprijal a sudcu z pojednávania nevylúčil. Proti tomuto rozhodnutiu podal Ašot M. sťažnosť, ktorá však nebráni pokračovaniu trestného pojednávania.
Na otázku sudcu, či bude vypovedať na pojednávaní, Ašot M. uviedol: \"Lekár ma poslal na odborné vyšetrenie, ale oznámil mi, že to bude až po pojednávaní. Necítim sa dobre, mám silné bolesti hlavy a zlé vnímanie. Nemôžem sa zúčastniť na tomto pojednávaní. \" Po tomto vyjadrení senát pojednávanie prerušil a dal privolať rýchlu záchrannú službu. Lekár však nezistil žiadne vážne zdravotné dôvody, ktoré by bránili obžalovanému v účasti na pojednávaní.
V ďalšom priebehu súdneho procesu sa uskutočnilo vypočutie obžalovaného Ladislava K. , ktorého v súvislosti s touto vraždou odsúdil OS na 10 rokov väzenia. Obžalovaný tvrdil, že vyšetrovateľ počas prípravného konania do zápisov uviedol nepravdivé formulácie jeho výpovedí. Pojednávanie bude v stredu pokračovať vypočutím svedkov.
Františka Galandu, ktorý bol spájaný s kriminálnym prostredím v Snine, zavraždili 19. augusta 2002. V súvislosti s touto vraždou sú obvinení aj Tibor M. a Martin M. V celej kauze vystupoval aj bývalý sninský policajt Ladislav L. ako jeden z hlavných vykonávateľov príkazov Ašota M. , ktorý po vznesení obvinenia spáchal vo vyšetrovacej väzbe samovraždu.
 

Vyberte región